Oorstandcorrectie
Een oorstandcorrectie valt vaak erg mee, vaak horen we: "Dit had ik veel eerder moeten doen!"
Bij Friesland Kliniek zien we vaak patiënten met de wens tot een oorstandcorrectie. Bij kinderen wordt deze ingreep vergoed, mits zij voldoen aan de door de zorgverzekeraar opgestelde criteria. Bij volwassenen wordt de ingreep niet vergoed en komen de kosten voor eigen rekening.
Friesland Kliniek biedt alleen een oorstandcorrectie aan onder lokale verdoving. Dit gaat heel goed bij volwassenen en oudere kinderen, bij kinderen onder de 10 jaar is het verstandiger dit onder narcose te doen. Uw plastisch chirurg kan u dan helpen in het Medisch Centrum Leeuwarden.
Er zijn eigenlijk 3 soorten afwijkende oren:
- Afstaande oren: De kom van de oorschelp (concha) is dieper, groter of staat onder een te grote hoek ten op zichte van het hoofd. De natuurlijke plooien van het oor zijn wel normaal aangelegd. Dit is het beste te behandelen met een concha setback ingreep.
- Flaporen: De plooi van de oorschelp niet of minder goed gevormd. Hierdoor kan het lijken dat een gedeelte van de oorschelp te groot is of te ver van het hoofd afstaat. Dit is het beste te behandelen met een oorstandcorrectie volgens Mustardé, dit geeft een heel natuurlijk resultaat.
- Aangeboren oor afwijkingen: dit kan variëren van een niet of nauwelijks aangelegd oor tot mildere afwijkingen aan het oorskelet als een cupear of stahl's ear. Aangeboren afwijkingen aan het oor worden in het algemeen in het Medisch Centrum Leeuwarden behandeld.
Een oorstandscorrectie
Tijdens het gesprek met uw plastic chirurg, zal geluisterd worden naar uw wensen en het oor onderzocht worden. Het is vaak goed te zien wat het probleem is en kan uw plastisch chirurg u de juiste behandeling voorstellen.
Behandeling
Een oorstandcorrectie vindt plaats onder lokale verdoving en u kunt vrij snel na de ingreep weer naar huis. Voor de ingreep zal uw plastisch chirurg een tekening maken op en achter het oor. Na verdoving wordt een klein stukje huid achter het oor weggehaald en het kraakbenig skelet van uw oor zichtbaar gemaakt. Vervolgens worden enkele niet oplosbare hechtingen geplaatst om uw oor weer een goede vorm te geven. Als uw plastisch chirurg tevreden is over de vorm, wordt de huid achter uw oor weer gesloten met een oplosbare hechting en gebeurt hetzelfde aan de andere zijde (indien nodig). Aan het einde van de behandeling krijgt u een hoofdverband.
Nazorg
Volwassenen moeten in ieder geval een week een (druk)band om het hoofd en de oren dragen en 6-8 weken 's nachts. Bij kinderen is het verstandig de band zeker 2 weken overdag en 8 weken ;s nachts te dragen. Zorg dat u een brede haarband in huis heeft voor het geval dat het hoofdverband er af gaat. Dit verband moet het gehele oor bedekken. Mocht het hoofdverband er na enkele dagen af gaan moet u er rekening mee houden dat uw oren wat blauw en gezwollen zijn, schrik hier niet van, dit is normaal. De eerste week moet u druk op het hoofd vermijden: niet zwaar tillen/persen/bukken, etc. Paracetamol als pijnstiller is voldoende, maximaal 4x daags 2 tabletten van 500mg.
