Ectropion & Entropion ooglidcorrectie

In de Friesland Kliniek behandelen we zowel een ectropion (naar buiten gedraaid ooglid) als een entropion (naar binnen gedraaid ooglid) en voeren wij hersteloperaties uit om de functie te herstellen.

Een naar buiten gedraaid onderooglid (Ectropion)

Als je ouder wordt verslapt het onderooglid in horizontale richting. Het is dan mogelijk dat het lager gaat hangen en naar buiten kantelt. Er zijn meer oorzaken, zoals:

  • Te weinig huid aanwezig onder het oog door een huidziekte;
  • Strakke littekens in het onderooglid;
  • Er ontstaat een zwelling van het onderooglid door een infectie of tumor;
  • Een aangezichtsverlamming (facialisparese).

Een naar buiten gedraaid ooglid veroorzaakt irritatie van het oog, tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind.

Behandeling

De meest voorkomende oorzaak van een ectropion is verslapping van het onderooglid (involutioneel). Dit verhelpen wij door het ooglid strakker te zetten Een andere veel voorkomende oorzaak is een litteken in de huid onder het oog. Dit zorgt voor een relatief huidtekort onder het oog, waardoor het onderooglid naar buiten krult, Dit is goed te verhelpen door het litteken los te maken en huid toe te voegen, vaak van het bovenooglid. De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Soms wordt er gekozen voor een andere techniek afhankelijk van de situatie en/of voorgeschiedenis.

  • Retropunctale diamandexcisie: Bij een ectropion aan de binnenzijde (neuszijde) van het onderooglid, ligt de traanpunt (afvoer traanvocht) niet goed meer tegen de oogbol (slechte afvoer) met als gevolg een tranend oog. Bij een diamandexcisie wordt een klein stukje weefsel (ruitvormig) verwijderd aan de binnenzijde van het onderooglid bij de traanpunt. Hierdoor komt de traanpunt beter tegen de oogbol te liggen;
  • Wigexcisie of pentagonaal blok: Soms wordt een stukje (wigje) uit het onderooglid gehaald om het slappe ooglid in te korten. De wond wordt daarna gehecht. Soms wordt deze behandeling met diamandexcisie gecombineerd (lazy-T genoemd);
  • Bij een gezwel (mechanisch ectropion) wordt eerst het gezwel verwijderd en daarna het ooglid gereconstrueerd. De operatietechniek is afhankelijk van de grootte van de wond;
  • Transplantaat en reconstructie: Door een tekort aan huid (cicatricieel ectropion) is het meestal nodig huid aan te vullen uit het bovenooglid, uit het andere bovenooglid, of van achter het oor.

Een naar binnen gedraaid onderooglid (Entropion)

Ook deze afwijking van het onderooglid is meestal het gevolg van veroudering:

  • Door veroudering van het weefsel van het ooglid wordt het ooglid slapper;
  • Ook littekens aan de binnenkant van het onderooglid kunnen een entropion veroorzaken. Alleen dit komt wel minder vaak voor;
  • Krampachtig knijpen (spastisch entropion): Deze situatie ontstaat als een patiënt, die aanleg heeft voor een entropion, extra gaat knijpen met de oogleden, bijv. door oogirritatie:
  • Aangeboren afwijking (congenitaal entropion): Dit komt zeer zelden voor.

De wimpers en de huid van het ooglid wrijven bij een entropion tegen het oog. Dit veroorzaakt een rood geïrriteerd oog, dat gevoelig is voor licht en wind. Als entropion niet wordt geopereerd, is er een risico dat het hoornvlies beschadigd raakt door het schuren van de ooglidhaartjes.

Behandeling

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Je krijgt een aantal injecties om de huid te verdoven. Vervolgens wordt een sneetje (incisie) in de huid gemaakt om deze te corrigeren. De wond wordt na de ingreep gehecht. 

De operatieve correctie wordt bepaald door de oorzaak van het entropion. De meest voorkomende vorm van entropion is 'involutionele entropion'. Daarvoor zijn de volgende behandelingen mogelijk:

  • Everterende hechtingen: Er worden alleen hechtingen in het onderooglid geplaatst. Deze hechtingen kantelen het ooglid naar buiten. Dit geeft meestal alleen een tijdelijk resultaat en is bijvoorbeeld geschikt bij patiënten die niet goed geopereerd kunnen worden (bedlegerig);
  • Opspannen van de onderooglid retractoren (onderooglidretractor plicatie): De bindweefselplaat wordt gehecht aan de spier die het onderooglid naar beneden trekt, meest gebruikte techniek, vaak in combinatie met strakker maken van het ooglid;
  • Opspannen van het onderooglid aan de buitenzijde van het ooglid (de rand van de oogkas). Deze operatie wordt “het lateraal inkorten van het onderooglid met everterende hechtingen” genoemd.

Nazorg

Na een ooglidcorrectie kunt u niet zelf naar huis rijden, houdt hier rekening mee. Koelen mag, maar is niet noodzakelijk, als u het prettig vindt doet u het wel, anders niet. Nooit ijs rechtstreeks op de huid leggen. Een boterhamzakje met wat water en een ijsklontje erin is bijv een goede manier om te koelen. De eerste week is het verstanding niets te doen waarvan de druk op de bloedvaten in het hoofd toeneemt, zoals tillen, persen en bukken. Het is normaal dat de oogleden wat opzwellen en dat er wat blauwe plekken zijn, dit kan ook wat naar beneden zakken. De littekens mogen na 24 uur weer nat worden, wel voorzichtig zijn met afdrogen na het douchen, Steristripjes laten zitten. Het litteken kan in het begin wat gevoelig zijn, met name aan de zijkant. Verder zijn de wimpers de eerste 3-4 maanden wat dovig, het normale gevoel komt vanzelf weer terug. 

Nazorg

Mogelijke reacties na ingreep

  • Napijn, gevoeligheid van de buitenooghoek, zwelling en een klein beetje bloedverlies uit de wond is na de ingreep normaal.
  • Overcorrectie: Bij 2% van de geopereerde patiënten ontstaat een overcorrectie. Het ooglid staat dan na de operatie te ver naar buiten gekanteld. Meestal geneest dit binnen 6 weken spontaan.
  • Een handige manier om de wond te koelen is de volgende: doe diepvriesdoperwtjes in een plastic zakje, bindt deze dicht, doe het zakje met inhoud in een vochtig washandje en leg dit vervolgens op de wond. Zo volgt het mooi de contouren van je oog. 
  • Blijft de wond bloeden, druk dan met een steriel gaasje of een schone, gestreken, zakdoek de wond gedurende 10 minuten dicht.
  • Mocht zich een dikke korst of afscheiding op de wond vormen, dan kun je deze verwijderen met behulp van een schone, gestreken zakdoek door te deppen met gekookt lauw water. Je mag wel douchen, maar houd de wond wel droog; Wij raden je aan om 3 weken niet te zwemmen.
  • Vermijd direct zonlicht door een zonnebril te dragen of je goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Na 2 dagen begin je met de wond dun in te smeren met vaseline. Het blijft dan soepel en zo kan de hechting makkelijker verwijderd worden. De hechtingen mogen na 7 tot 10 dagen verwijderd worden.

Aandachtspunten na ingreep

  • Het is van belang om te voorkomen dat de eerste dagen na de operatie druk op je hoofd komt te staan. Je mag niet te veel bukken, persen of zwaar tillen.
  • Je oog kan er in de eerste dagen na de ingreep gezwollen en blauw uitzien. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen na ongeveer 10 dagen.
  • Als de overcorrectie (het ooglid staat na de operatie te ver naar buiten gekanteld) na 6 weken niet weg is, dan is een aanvullende operatie nodig.
  • Pas na drie maanden kun je het definitieve resultaat van de ingreep zien. Je ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt in de loop van een aantal weken meestal vanzelf.
  • In de zon en onder de zonnebank zul je je geopereerde ooglid goed moeten beschermen.