Hangend ooglid correctie
Een hangend ooglid (ptosis van het ooglid) is heel iets anders dan overtollig vel van het ooglid.
Een hangend ooglid wordt ook wel een levator ptosis of ptosis palpebrae genoemd. Ptosis is de medische benaming voor 'hangend' .Er zijn verschillende vormen/oorzaken voor een hangend ooglid. De meest voorkomende zijn verworven en aangeboren. Het hoeft dus helemaal niet zo te zijn dat er sprake is van overtollig vel van het bovenooglid. Het bovenooglid zelf hangt.
Bij een verworven ptosis van het ooglid is het meestal zo dat het dunne peesblad (levator aponeurose) wat het ooglid verbindt met de hefspier van het bovenooglid (musculus levator palpebrae) te lang is geworden, dit kan komen door ouderdom of een andere veel voorkomende oorzaak is het dragen van harde contactlenzen.
Bij een congenitale ptosis van het ooglid is het dunne peesblad of de hefspier van het ooglid (of beide) niet, of onvoldoende, aangelegd. Dit is dus een aangeboren afwijking en wordt vaak op jonge leeftijd al gecorrigeerd. Vaak zien we wel dat dit in de loop der jaren nogmaals nodig is. Indien u voldoet aan de juiste criteria, kunt u in aanmerking komen voor vergoeding. Uw plastisch chirurg zal dit met u bespreken.
Wat zijn de klachten?
- Een beperking van het blikveld;
- U heeft een vermoeide blik;
- Om meer te kunnen zien (onder het boven ooglid doorkijken) wordt het hoofd naar achteren gekanteld; Hierdoor kunnen nekklachten ontstaan.
Behandeling
De behandeling van een hangend ooglid bestaat uit het reven of inkorten van het peesblad. Voorwaarde hiervoor is wel dat er sprake moet zijn van functie in de hefspier. Het inkorten of reven van de hefspier lijkt op een bovenooglidcorrectie en wordt onder lokale verdoving uitgevoerd.
Het litteken wordt precies in de oog-huid plooi geplaatst, zodat het wegvalt en nauwelijks zichtbaar zal zijn. zo mogelijk wordt ook wat overtollig vel weggehaald. Nadat het peesblad is blootgelegd, zal deze worden ingekort/gereefd. Hierna wordt u gevraagd de ogen even goed open te doen.
Uw plastisch chirurg kan nu controleren of er genoeg gereefd/ingekort is. Zo nodig wordt dit gecorrigeerd. Dit geldt voor beide ogen. Als de correctie na tevredenheid is uitgevoerd wordt de huid weer gehecht en de hechting met een hechtpleister vastgeplakt. U mag na de ingreep gelijk weer naar huis.
Nazorg
Na een ooglidcorrectie kunt u niet zelf naar huis rijden, houdt hier rekening mee. Koelen mag, maar is niet noodzakelijk, als u het prettig vindt doet u het wel, anders niet. Nooit ijs rechtstreeks op de huid leggen. Een boterhamzakje met wat water en een ijsklontje erin is bijvoorbeeld een goede manier om te koelen.
De eerste week is het verstandig niets te doen waarvan de druk op de bloedvaten in het hoofd toeneemt, zoals tillen, persen en bukken. Het is normaal dat de oogleden wat opzwellen en dat er wat blauwe plekken zijn, dit kan ook wat naar beneden zakken.
De littekens mogen na 24 uur weer nat worden, wel voorzichtig zijn met afdrogen na het douchen, Steristripjes laten zitten. Het litteken kan in het begin wat gevoelig zijn, met name aan de zijkant. Verder zijn de wimpers de eerste 3-4 maanden wat dovig, het normale gevoel komt vanzelf weer terug.
