Directe wenkbrauwlift

Bij een laagstand van de wenkbrauwen (browptosis) krijgen mensen vaak te horen dat ze er nors of boos uitzien, terwijl ze dit vaak helemaal niet zijn.

Als mensen boos willen kijken, of zijn, trekt men de wenkbrauwen naar beneden. Bij een laagstand van de wenkbrauwen trekt u de wenkbrauwen niet naar beneden, maar is de huid van het voorhoofd slapper geworden, hierdoor staan de wenkbrauwen lager. Vaak gaat u juist de wenkbrauwen optrekken om het zware gevoel te voorkomen. De hele dag de wenkbrauwen optrekken kan zorgen voor hoofdpijnklachten.

De plastisch chirurgen van Friesland Kliniek zien veel mensen die komen voor een bovenooglidcorrectie, het kan zo zijn dat er dan helemaal geen sprake is van een huidoverschot aan bovenooglid, maar van een huidoverschot van het voorhoofd, waardoor de wenkbrauwen naar beneden zijn gezakt en het vel van het bovenooglid, als het ware, opstroopt op de wimpers.

Tijdens het consult met uw plastisch chirurg zal goed gekeken worden waar het probleem nu eigenlijk zit en krijgt u de juiste behandeling voorgesteld die u van uw klachten af helpt. Indien mogelijk zal uw plastisch chirurg een aanvraag doen voor vergoeding bij uw zorgverzekeraar. U moet hiervoor wel voldoen aan de door de zorgverzekeraar opgestelde criteria, is dit niet het geval komen de kosten voor eigen rekening. 

Wat zijn de klachten?

 • Laagstand van de wenkbrauwen;
 • Huidoverschot van de bovenoogleden;
 • Zwaar en moe gevoel in voorhoofd/oogleden;
 • Hoofdpijn klachten;
 • Een vermoeide blik;
 • Een boos of nors uiterlijk.

Behandeling

Meestal wordt een laagstand van de wenkbrauwen operatief gecorrigeerd, er zijn echter ook niet operatieve opties voor mildere klachten.

Niet operatief: 

 • Browlift met Botox injecties: Als een patiënt de wenkbrauwen een paar mm hoger wil positioneren, injecteren wij Botox in de spieren die de wenkbrauwen naar beneden trekken. De wenkbrauwen komen dan subtiel een paar mm omhoog, hetgeen natuurlijk overkomt. Het effect is wel tijdelijk en duurt 3 tot 6 maanden. Lees meer >
 • Browlift met fillers: Hyaluronzuur fillers worden strategisch geplaatst op de hoeken van de wenkbrauwen, zodat deze wat hoger komen te staan. 

Operatief: wenkbrauwlift

Er zijn meerdere operatieve mogelijkheden voor een wenkbrauwlift. We zullen deze hier kort toelichten, voor meer uitgebreide informatie zie de folders. Uw plastisch chirurg zal alle opties met u bespreken en samen tot een weloverwogen keuze komen. 

 • Directe wenkbrauwlift: dit is de meest directe vorm, er word een stukje huid weg gehaald boven de wenkbrauw, waarbij het litteken in een plooi wordt geplaatst. Deze ingreep kan poliklinisch plaatsvinden onder lokale verdoving. 
 • Open voorhoofdslift: hierbij wordt een stuk huid weggehaald net op de haargrens, om zo het litteken te camoufleren. Deze ingreep dient onder narcose te gebeuren en wordt niet in de Friesland Kliniek uitgevoerd. Uw plastisch chirurg kan u dan behandelen in het Medisch Centrum Leeuwarden. 
 • Endoscopische voorhoofdslift: middels een 'kijkoperatie' wordt met een camera en kleine instrumenten via een 5 tal kleine sneetjes in de behaarde hoofdhuid de huid van het voorhoofd los gemaakt en omhoog getrokken. Op deze manier worden de wenkbrauwen gelift.  Deze ingreep dient onder narcose te gebeuren en wordt niet in de Friesland Kliniek uitgevoerd. Uw plastisch chirurg kan u dan behandelen in het Medisch Centrum Leeuwarden.