Littekencorrectie

Stoort u zich aan een litteken dat niet mooi is genezen? Of wenst u een herstelingreep na een operatie of ziekte?

Soms geneest een litteken niet mooi na een operatie. Dit kan vele oorzaken hebben, op sommige hiervan heeft uw plastisch chirurg ook geen controle. Tijdens het gesprek met uw plastisch chirurg zal duidelijk worden waar u zich aan stoort, wat de mogelijke oorzaak is en of we dit kunnen verbeteren. Indien mogelijk zal uw plastisch chirurg een aanvraag doen voor vergoeding bij uw zorgverzekeraar. U moet hiervoor wel voldoen aan de door de zorgverzekeraar opgestelde criteria, is dit niet het geval komen de kosten voor eigen rekening. 

Mogelijke oorzaken van een lelijk litteken kunnen zijn:

  • een ontsteking van de wond;
  • de wond is open gegaan tijdens de wondgenezing;
  • het litteken heeft onvoldoende rust gekregen tijdens het genezingsproces;
  • Er staat te veel spanning op de wondranden;
  • Het litteken is verkeerd gepland, waardoor deze duidelijk zichtbaar is;
  • De wond is lelijk genezen door erfelijke aanleg.

Wat zijn de klachten?

  • Je stoort je aan het litteken
  • Het litteken veroorzaakt klachten, zoals:
    1. jeuk;
    2. een branderig gevoel;
    3. pijn;
    4. een bewegingsbeperking.
  • Het litteken is rood, dik of gezwollen.

Behandeling

Afhankelijk van hoe het litteken is ontstaan, waar het zich bevindt, hoe het is genezen en de kenmerken van het litteken wordt een behandeling voorgesteld. In sommige gevallen is een operatieve behandeling niet de beste optie en zullen wij u doorverwijzen naar de huidtherapeuten van Cosmetique Totale, werkzaam bij Friesland Kliniek. 

Operatieve behandeling: 

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Afhankelijk van de plaats en de grootte van het litteken kunnen meerdere correcties noodzakelijk zijn. Vóór de operatie tekent de plastisch chirurg af hoe het litteken verwijderd moet worden. Het oude litteken wordt verwijderd en de nieuwe wond wordt met fijn hechtdraad gehecht. Waarna er hechtpleisters worden geplakt. 

Nazorg

Het is belangrijk om de eerste weken na de operatie de wond zoveel mogelijk te ontlasten. Veel beweging in het wondgebied en spanning op de wond veroorzaken een lelijk litteken. De hechtingen worden, indien nodig en afhankelijk van de plaats van het litteken, verwijderd na 7 tot 10 dagen. Indien nodig wordt een recept geschreven voor siliconepleisters, om het litteken zo mooi mogelijk te laten genezen.  In eerste instantie is een litteken altijd rood, maar na verloop van tijd wordt deze steeds lichter van kleur. Wij raden het af om in de eerste 6 weken na de operatie vol in de zon of onder de zonnebank te gaan. De genezing van het litteken zal door zon/UV-licht nadelig beïnvloed worden.