WALANT-techniek

Een poliklinische operatie middels de WALANTmethode biedt vele voordelen voor u als patiënt, maar ook voor de chirurg die tijdens de operatie met u in contact kan blijven.

Zo kunt u na de operatie meteen naar huis en houdt u volledige controle over uw lichaam. 

Wat houdt de WALANT-methode in?

‘WALANT’ staat voor ‘Wide Awake Local Anesthesia No Tourniquet’.

Bij bepaalde chirurgische behandelingen wordt de WALANT-techniek toegepast. Hierbij is het mogelijk om zonder narcose te opereren, maar ook langduriger ingrepen mogelijk zijn. Het grootste voordeel tijdens de operatie voor u is dat er geen bloedleegteband gebruikt hoeft te worden. Dit is een strakke band om de bovenarm die veel druk geeft. Je kunt deze band vergelijken met een band van een bloedrukmeter. Met een bloedleegteband om de arm, stroomt er tijdelijk geen bloed naar in arm en hand en blijft alles goed te zien voor de chirurg. Bij grotere operaties, die langer duren, wordt deze band voor de meeste patiënten erg vervelend en pijnlijk.

De WALANT methode heeft voor ons als voordeel dat we bij o.a. handoperaties alle structuren (pezen, zenuwen, bloedvaten, etc.) goed kunnen zien, zonder dat er tijdsdruk is van de bloedleegte band en u wakker bent. Doordat u tijdens de operatie wakker bent heeft u de volledige controle en kracht over bijvoorbeeld je hand bij een handoperatie; iets wat niet mogelijk is met andere verdovingstechnieken. U kunt dus meteen het resultaat van de operatie zien en u kunt op verzoek van de chirurg zelf bepaalde bewegingen te maken. U kunt bijvoorbeeld zelf een vinger strekken, zodat de chirurg kan zien of een reparatie aan een pees stevig genoeg is om direct actieve beweging toe te laten.

Het voordeel van deze methode is dat u direct het resultaat kunt zien en dat u tijdens de ingreep een toelichting kun krijgen op wat er gebeurt of waar de plastisch chirurg mee bezig is. Een ander voordeel is dat u niet onder narcose hoeft. U hoeft dus ook geen pre-operatieve onderzoeken te ondergaan en u hoeft niet opgenomen te worden.