Injectables: botox & fillers

Er zijn verschillende methodes om storende lijnen en plooien in het gezicht te behandelen. Botox® en fillers zijn hier een uitkomst.

Lachrimpels zijn prachtig, een rimpel als we ouder worden is ook oké, maar sommige rimpels, huidlijnen en plooien passen niet bij uw gezicht of bij uw leeftijd, vaak is hier makkelijk iets aan te doen met botox en/of fillers. Afhankelijk van de aard van de rimpel is deze beter te behandelen met Botox of filler, uw plastisch chirurg zal u hierin adviseren.

Wat doet Botox®?

Botuline toxine zorgt ervoor dat de spierspanning vermindert of tijdelijk wordt  ‘uitgeschakeld’. De spier zelf wordt niet aangetast, maar kan tijdelijk geen signaal meer ontvangen. De diepte van de rimpels en plooien in het gezicht wordt zo verminderd. Het effect van deze behandeling is tijdelijk, in het begin vaak 3 maanden, na herhaling zal dit langer worden: tot ongeveer 6 maanden. 

Een Botox®-behandeling kan eventueel aangevuld worden met een hyaluronzuurbehandeling (filler). Of andersom: een fillerbehandeling een combinatie met Botox®, afhankelijk van welk resultaat je wilt bereiken.

Botox kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden:

 • Botox® tegen overmatig transpireren: Heb je last van overmatige transpiratie? Ook dan biedt Botox® uitkomst. Naast het verminderen van rimpels, wordt botuline toxine ook gebruikt bij overmatig zweten. De Botox® wordt dan ingespoten in een diepere huidlaag van de oksels, of onderhuids in handen of voeten. De productie van zweet wordt soms wel voor 9 tot 12 maanden geremd.
 • Botox® tegen migraine: Ook sommige vormen van migraine kunnen doormiddel van Botox® worden behandeld.
 • Botox® tegen tandenknarsen: Veel mensen hebben last van tandenknarsen (bruxisme). Dit komt vooral ’s nachts tot uiting. Langdurig tandenknarsen kan slijtage van je gebit, hoofdpijn en spierpijn in de kaken tot gevolg hebben. Door botox te injecteren in de grote kauwspieren, kan het tandenknarsen effectief verminderd of zelfs gestopt worden.
 • Botox® tegen spasmen: Bij patiënten met spasmen, door bijvoorbeeld een hersenbloeding of intact, kan Botox in de spastische spier geïnjecteerd worden, om zo het spasme te doen verminderen. Deze behandeling wordt niet uitgevoerd in de Friesland Kliniek, maar veelal door neurologen en revalidatieartsen in het ziekenhuis. 

Wat doet een filler?

Een filler doet eigenlijk precies wat het woord zegt: het vult bepaalde plooien, rimpels of groeven op. Bij een behandeling met fillers maken wij gebruik van hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die is opgeslagen in ons bindweefsel, de huid en het zenuwstelsel. Dit suikermolecuul is in natuurlijke vorm enerzijds verbonden aan collageen en bindt zich anderzijds aan water. Het zorgt er voor dat de huid gehydrateerd en gewrichten soepel blijven.

Naarmate je ouder wordt vermindert de aanmaak van hyaluronzuur. Daardoor wordt de huid dunner en verlies je volume in o.a. je gezicht. Ook het vetweefsel wordt minder bij veroudering waardoor de mooie ronde en jeugdige vormen in een gezicht verdwijnen en kraaienpootjes, fronsrimpels, marionetlijnen of wallen onder de ogen kunnen ontstaan.

Kortom: Rimpels hebben effect op je uitstraling. Fillers met hyaluronzuur kunnen volumeverlies en daarmee rimpelvorming effectief opvullen. Dit heeft een tijdelijk effect op de specifieke locatie en heeft geen effect op de rest van je lichaam. 

Er bestaan diverse soorten fillers, allemaal met verschillende eigenschappen. Wij voeren onze behandelingen alleen met de meest hoogwaardige hyaluronzuur fillers van het merk Juvederm uit.

Behandelingen mogelijk in verschillende zones van het gelaat

 • Traangoot / wallen onder ogen;
 • Lip fillers;
 • Neuslippen plooi / nasolabiaal;
 • Neus fillers / niet operatieve neuscorrectie;
 • Rimpels bovenlip;
 • Kaaklijn;
 • Kincorrectie;
 • Littekens;
 • Jukbeenderen.