Schaamlipcorrectie
Bij een schaamlipcorrectie (schaamlipverkleining) wordt voor een betere verhouding tussen de binnenste en buitenste schaamlippen gezorgd.
Zijn de binnenste schaamlippen te groot dan kan dat ongemak en pijn veroorzaken. Vrouwen die hier last van hebben voelen zich vaak beperkt bij activiteiten als vrijen, fietsen en paardrijden. Strakke kleding en bepaalde stoffen zorgen ook voor irritatie. Een schaamlipcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep.
Correctie van de binnenste schaamlippen
Bij sommige vrouwen steken de binnenste schaamlippen (labia minora) uitzonderlijk ver uit. Dit kan te maken hebben met de groei in de puberteitsjaren. Ook na een bevalling kunnen de binnenste schaamlippen groter worden. De binnenste schaamlippen liggen daardoor niet beschermd tussen de buitenste schaamlippen.
Behandeling binnenste schaamlippen
Een schaamlipcorrectie duurt gemiddeld een uur en vindt plaats onder lokale verdoving. In overleg wordt bepaald hoeveel overschot er verwijderd gaat worden. Het aangegeven deel wordt weggehaald, waarna de bloedvaatjes worden dicht gebrand. De wond wordt vervolgens zorgvuldig dichtgemaakt met zachte oplosbare hechtingen.
Correctie van de buitenste schaamlippen
De buitenste schaamlippen (labia majora) zijn de behaarde schaamlippen en vormen samen met de binnenste schaamlippen de bescherming van de vagina. De buitenste schaamlippen kunnen vergroot zijn door een overschot aan huid en/of vet of na een aanzienlijk gewichtsverlies, een bevalling of door het ouder worden rimpeliger of slapper geworden. Sommige vrouwen vinden de buitenste schaamlippen niet mooi of hebben er fysiek last van.
Behandeling buitenste schaamlippen
Bij een schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen wordt het overtollig vet- en/of huidweefsel verwijderd. Daarna worden de bloedvaatjes dicht gebrand. Als laatste wordt de wond nauwkeurig met oplosbare hechtingen dichtgemaakt. Deze behandeling is vaak wat uitgebreider dan een correctie van de binnenste schaamlippen, behandeling vindt dan ook vaak plaats onder narcose of ruggenprik. Wij zullen u in de meeste gevallen dan ook in het Medisch Centrum Leeuwarden behandelen.
Nazorg
- Meteen na de operatie zijn de schaamlippen wat gezwollen;
- Enig bloedverlies is mogelijk;
- Koelen mag, maar is niet noodzakelijk;
- Het wordt aangeraden na elk WC bezoek even te spoelen;
- De eerste dag na de ingreep nemen zwelling en bloeduitstortingen toe, hierna wordt dit langzaam minder;
- Paracetamol indien nodig, max 4 daags 1000mg (2 tabletten van 500mg);
- Zitten op een kussen, een zwemring wordt afgeraden;
- Wij raden sporten, vrijen, fietsen, paardrijden en zwaar lichamelijke arbeid de eerste 6 weken na de ingreep af.
Over het algemeen zijn littekens na een schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen nauwelijks zichtbaar. Aan de gevoeligheid van de schaamlippen verandert in principe niets.