Mallet finger

Een mallet vinger wordt ook wel hamervinger of baseball finger genoemd. De strekpees is losgescheurd van de aanhechting van het bot van het laatste vingerkootje. Hierdoor kunt u het eindkootje niet meer strekken.

De strekpees kan scheuren als u de gestrekte vinger hard stoot, bijvoorbeeld bij het doen van huishoudelijke werkzaamheden, een val of tijdens het sporten. Er kan daarbij ook een stukje bot afscheuren. Het topje gaat vervolgens hangen en kunt u niet meer strekken.

Wat zijnde klachten?

  • U heeft een zwelling en pijn rondom het laatste vingerkootje.
  • Het topje van uw vinger blijft in een gebogen stand staan en u kunt deze niet meer actief strekken.
  • Het topje kunt u wel met wat hulp van uw andere hand strekken.
  • Het afhangende eindkootje wordt vaak als niet mooi ervaren

Behandeling

Een mallet vinger hoeft niet altijd te worden geopereerd. In eerste instantie zal de behandeling bestaan uit een klein spalkje om uw aangedane vingerkootje.Soms geeft dit onvoldoende resultaat of duurt deze behandeling te lang en wordt voor een operatie gekozen. De behandeling moet er voor zorgen dat u de vinger weer actief kunt strekken en buigen.

  • Niet operatief: De afgescheurde pees kan herstellen door deze te spalken. Dit gebeurt door middel van een klein spalkje om het eindkootje van de aangedane vinger. Deze dient u gedurende 6 tot 8 weken te dragen en de instructies goed op te volgen. Andere gewrichten kunt u gewoon bewegen. Daarna bouwt u de spalktherapie af en start u oefeningen waarbij u mobiliteit, belastbaarheid en kracht beetje bij beetje opbouwt. Na ongeveer 12 weken kunt u alle dagelijkse handelingen weer verrichten.
  • Operatief: Indien de spalk behandeling faalt, of dit te lang duurt, kan een Mallet vinger ook operatief behandeld worden. Deze behandeling kan onder lokale verdoving plaats vinden en nadien mag u gelijk naar huis. Tijdens de ingreep wordt een incisie gemaakt aan de nagelzijde van uw eindkootje en zal de pees, voor zover mogelijk, worden hersteld. Na het hechten zal het eindkootje 6 weken niet krom mogen, dit kan gerealiseerd worden door een spalkje of een (tijdelijk) pinnetje door het gewricht. Het is aan te raden de eerste dagen wat rust te nemen en de vinger hoog te houden. Als na 6 weken het spalkje af mag (of het pinnetje er uit is gehaald) is uw vinger stijf, deze zal dan langzaam weer soepeler worden.