FAQ

In deze rubriek behandelen we 'veel gestelde vragen' om zo op voorhand extra helderheid te verzorgen wat betreft de mogelijke ingrepen en de verschillen.

Staat uw vraag er niet tussen, stel de vraag dan per e-mail en wij nemen dan contact met u op. 

Veelgestelde vragen

Ooglidcorrectie

Helpt koelen na een ingreep? En, hoe lang moet je koelen?

Iedereen heeft wel eens het advies "Koelen met ijs" gekregen of gegeven na bijvoorbeeld sportblessures om bloedingen, zwellingen, ontstekingen en pijn te verminderen.

De effecten van deze koudetherapie zijn onder andere het verminderen van de weefseldoorbloeding door het veroorzaken van vernauwen van de bloedvaten (vasoconstrictie) en vermindering van weefselmetabolisme, zuurstofgebruik en de ontsteking. Dit leidt tot minder zwelling (oedeem), minder afgifte van gelokaliseerde pijn mediatoren (signaal eiwitten) en een vertraging van de zenuw geleidingssnelheid. Je voelt dit door het verdoofde gevoel dat je krijgt als je lokaal koelt met ijs.

Er is eigenlijk maar weinig wetenschappelijk bewijs hiervoor. Uit onderzoek is het volgende gebleken:

 • Koelen van de oogleden na een bovenooglidcorrectie vermindert zwelling (oedeem), erytheem, of hematoom van de oogleden niet, maar vermindert wel de pijn 1 dag na de ingreep. 
 • Ook bleek dat koeling niet bijdraagt aan een betere uitkomst of sneller herstel.  

Advies

Wat de Friesland Kliniek betreft is er geen verplichte koeling nodig na een ooglidcorrectie, maar als patiënten het prettig vinden mogen ze het zeker doen.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een ooglidcorrectie?

Voordelen

 • Een ooglid operatie (blepharoplastiek) geeft je een fris, uitgerust en jeugdiger uiterlijk.
 • Een bovenooglidcorrectie heeft ook functionele voordelen: vergroot je gezichtsveld, vermindert hoofdpijn en zorgt daardoor voor een betere kwaliteit van leven.
 • Een ingreep duurt meestal minder dan een uur.
 • De ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en indien gewenst kunnen wij je er nog een rustgevende pil bij geven.
 • Het herstel is vrij gemakkelijk en gaat snel. Je herstelt ongeveer binnen een week van aanzienlijke zwelling en blauwe plekken.
 • Omdat de incisies in de natuurlijke plooien van je oogleden worden gemaakt, zijn ze na genezing minimaal zichtbaar.
 • Vergoeding via je zorgverzekeraar is mogelijk, als er maar aan bepaalde criteria wordt voldaan. Daar helpen we je bij.

Nadelen

 • De hersteltijd bedraagt 7 dagen.
 • Zwelling, blauwe plekken en droogheid zijn de meest voorkomende bijwerkingen.
 • Na de ingreep kun je (tijdelijk) last krijgen van droge ogen of irritatie van en om de ogen.
 • De resultaten zijn niet blijvend; sommige mensen zullen hun oogleden binnen 15 jaar na de ingreep opnieuw moeten laten liften, omdat het verouderingsproces gewoon doorgaat. Een goede huidverzorging, goede nachtrust, een gezond dieet en het beschermen tegen zonlicht / UV stralen zijn belangrijk om het verouderingsproces af te remmen.
 • De anatomie rond het oog is delicaat. Er bestaat een risico van letsel aan spieren, zenuwen en wimpers.
 • Als er te veel huid van de bovenste oogleden wordt verwijderd, is het mogelijk dat  je misschien je oogleden niet meer volledig kunt sluiten. Dit leidt tot irritatie en uitdroging van het oog. 
 • Het verwijderen van te veel huid van je onderste oogleden kan leiden tot het naar beneden trekken van de oogleden met irritatie en ontsteking als mogelijke gevolgen.
 • Het verwijderen van te veel vet tijdens een onderste ooglid operatie kan leiden tot uitholling en donkere kringen. Dit kan voorkomen of verminderd worden door een vettransfer (een langdurige oplossing) of injecteerbare fillers (een tijdelijke oplossing) toe te passen.

Welke alternatieven zijn er voor een operatie?

Het is niet echt mogelijk om een ooglidlift te krijgen zonder operatie, maar een paar niet-chirurgische behandelingen kunnen wel helpen.

 • Een resurfacing laserbehandeling kan de ogen opfrissen en verjongen, zonder dat je opereert en moet snijden. Het gebruik van een erbium of kooldioxide laser kan de huid strakker trekken, terwijl fijne lijntjes en rimpels worden gladgestreken.
 • Thermage is een huidverjongingsbehandeling die gebruik maakt van radiofrequentie-energie om de huid strakker te trekken. Deze behandeling is veilig voor gebruik rondom de ogen. De bbehamdeling heeft alleen effect als je een lichte tot matige verslapping van de huid hebt.
 • Injectables met fillers of Botox kunnen je klachten tijdelijk wegnemen.

Wordt een ooglidcorrectie vergoed door mijn zorgverzekering?

Sommige behandelingen worden vergoed door jouw zorgverzekeraar. Een onderooglidcorrectie wordt echter nooit vergoed door jouw zorgverzekeraar.

Om voor vergoeding in aanmerking te komen, dient je aan een van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Je hebt een gezichtsveldbeperking, veroorzaakt door een overhang van het ooglid, waarbij de onderrand van het ooglid bij ontspannen, recht vooruit kijken – 1 mm of meer meer onder het centrum van de pupil hangt, ongeacht of dit veroorzaakt wordt door huidoverschot (dermatochalasis) van de bovenoogleden of zwakte van de oogspier (ptosis van de bovenoogleden). In de praktijk houdt dit in dat jouw oogpupil voor de helft bedekt moet zijn.
 • Je hebt verlamde of verslapte bovenoogleden door een aangeboren afwijking.
 • Je hebt verlamde of verslapte bovenoogleden door een chronische ziekte.

Het beleid van de zorgverzekeraars is de laatste jaren steeds strenger geworden. In de praktijk wordt ruim 90% van de bovenooglidcorrecties niet vergoed door de zorgverzekeraars. Overleg daarom eerst met ons wat de mogelijkheden bij jouw ingreep zijn.

Brengt een ooglidcorrectie risico's met zich mee?

Een ooglidoperatie (blepharoplastie) is veilig en heeft minimale bijwerkingen. Zoals elke chirurgische ingreep zijn er wel risico's en mogelijke complicaties.

Risico's en bijwerkingen van zowel een bovenste als onderste ooglidoperatie zijn:

 • Reactie op de verdovingsvloeistof, tijdelijke zwelling, bloeduitstortingen, bloeding, tijdelijk wazig zien (veroorzaakt door de zalf die op je ogen wordt aangebracht), chemosis (zwelling van de binnenbekleding van de oogbol) en infectie.
 • Je kunt ook meer last hebben van tranende ogen, dubbelzien, gevoeligheid voor licht, ongemak, vooral tijdens je herstel.
 • De meest vervelende complicatie voor de patiënt is wanneer er te veel huid wordt verwijderd en je moeilijk of niet meer je ogen volledig kunt sluiten. De kwaliteit van de plastisch chirurg komt juist hierbij naar boven.

Hoe lang duurt het herstel?

Het volledige herstel van een ooglidoperatie duurt enkele maanden, maar in de eerste week van je herstel zul je het meeste last hebben van blauwe plekken en zwellingen.

De hoeveelheid tijd die nodig is voor de genezing hangt ook af van de omvang van de ingreep. Als er weinig vet is verwijderd, kan de genezing al na een paar dagen plaatsvinden. Als er meer spieren zijn verwijderd, het middengezicht is gelift of vet is verplaatst, kan het weken tot maanden duren voordat je hersteld bent en er weer puntgaaf uitziet.

Tijdens de genezing moet je in elk geval 4 keer per dag ijs of koude kompressen op je ogen leggen en rechtop slapen. Een extra hoofdkussen werkt ook om zo de zwelling tot een minimum te beperken. Gebruik indien voorgeschreven oogdruppels of zalfjes en houd je oogleden schoon om de kans op infectie te verkleinen.

Als er niet-oplosbare hechtingen zijn gebruikt, moeten deze na 5 tot 7 dagen worden verwijderd. Nadat de hechtingen zijn verwijderd, kun je ook weer make-up over de incisielijn aanbrengen om de incisies weg te werken en zal de rest van de zwelling vaak heel snel verminderen.

Na de eerste 1 tot 2 weken kun je ook weer zwaardere activiteiten gaan doen, waaronder sporten.

Als je contactlenzen draagt, ag je deze tot minstens 2 weken na de operatie niet in doen. Aanraken van of trekken aan het gebied bij de incisies kan het risico op infectie verhogen en er voor zorgen dat de incisies weer open gaan. Het dragen van een donkere bril na de operatie kan helpen bij het beschermen van je gevoelige ogen en huid. Het is ook handig om eventuele blauwe plekken te verbergen.

Het grootste deel van de zwelling is binnen 2 weken verdwenen, maar het duurt tot 6 maanden voordat je het uiteindelijke resultaat van een ooglidcorrectie ziet. Littekens van een ooglidoperatie in de plooi van het ooglid of net onder de wimperlijn op het onderste ooglid zullen uiteindelijk nauwelijks tot niet meer zichtbaar zijn.

Ooglidcorrectie of wenkbrauwlift?

Wat is het verschil tussen een bovenooglid correctie en wenkbrauw lift?

Door het slapper worden van de huid rondom de ogen gaat u er ouder, minder vitaal uitzien. U uiterlijk past dan niet helemaal meer met hoe je je van binnen voelt. Wat zijn de manieren om dit op te lossen, maar wel met behoud van een natuurlijke look?

Het eerste wat je je moet afvragen is heb ik hangende oogleden? Laagstaande wenkbrauwen? Of een combinatie van beiden?

In deze blog ga ik jullie meer vertellen over de behandeling voor hangende oogleden en laagstaande wenkbrauwen en wat ik eraan kan doen.

 

De ogen worden ook wel de spiegels van de ziel genoemd, maar dan moet je ze wel kunnen zien. Gezichts- en huidveroudering heeft de meeste impact en is het beste zichtbaar rondom de ogen. Het niet voor niets dat wallen onder de ogen wordt geassocieerd met een slechte nachtrust, teveel stress of vermoeidheid. De huid rondom de ogen bepalen grotendeels of iemand er vitaal en energiek uitziet.

Bijkomend kan het zijn dat een teveel aan huid van de bovenoogleden, al dan niet in combinatie met laagstaande wenkbrauwen, je gezichtsveld letterlijk belemmerd. Je kijkt dan tegen "gordijntjes" aan. Ook komt het vaak voor dat mensen hoofdpijn klachten hebben omdat ze hun voorhoofdsspier moeten gebruiken om deze "gordijntjes" open te houden.

Een chirurgische wenkbrauwlift stabiliseert de positie van de wenkbrauw wat slechts indirect de positie van het bovenste ooglid verbeterd. Een wenkbrauw lift wordt meestal uitgevoerd ter correctie van de huid dat hangt over de buitenste ooghoeken (laterale zijde, lateral hooding) of ter correctie van de wenkbrauwen zelf die boven de oogkassen hangen (mediale zijde).

 

Een bovenooglidcorrectie verwijderd effectief de overtollige en vaak op de wimperrand hangende huid. Dit leidt tot een vermoeide blik (zware ogen) en bij vrouwen nauwelijks ruimte voor oogschaduw. Een bovenooglid correctie kan worden gecombineerd met een wenkbrauwlift. Indien nodig geeft deze combinatie behandeling het maximale resultaat, omdat er worden twee verschillende oorzaken worden aangepakt

Welke behandeling is geschikt voor mij ?

Het is belangrijk om te definiëren wat de ideale wenkbrauw-positie is:

Voor vrouwen is de ideale positie van de wenkbrauw ongeveer één centimeter boven de bovenste rand van de oogkas, met een piek op tweederde van de wenkbrauw. Voor mannen is de wenkbrauw norm ongeveer de oogkasrand.
 

Je kunt dit zelf testen door naar jezelf in de spiegel te kijken. Breng met je vingers de wenkbrauw op de ideale positie. Heb je dan nog steeds hangende oogleden, dan heb je een wenkbrauw lift nodig.

Zit je wenkbrauw van nature al op de ideale positie, maar heb je overtollige huid en last van hangende oogleden, dan is een bovenooglid correctie de juiste keuze.

Welke soorten wenkbrauw lift zijn er?

Een wenkbrauwlift kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

 • Bij een endo-brow-lift wordt onder lokale verdoving zowel een bovenooglidcorrectie als wenkbrauwlift uitgevoerd. Na het verwijderen van de overtollige huid van de bovenoogleden wordt via dezelfde opening een onderhuids tunneltje gemaakt naar boven. Daar wordt vervolgens een oplosbare hechting geplaatst die de wenkbrauw juist op of iets boven de oogkas fixeert. Je krijgt dus geen extra litteken.

 • Bij een directe wenkbrauwlift wordt onder lokale verdoving boven de wenkbrauw een ovaalvormig stukje huid verwijderd. Bij het hechten wordt de huid dus strakker getrokken en daarmee wordt ook de wenkbrauw naar boven verplaatst. Hierbij ontstaat dus een 2e litteken dat over het algemeen niet erg zichtbaar is. Er kan gekozen worden voor een litteken direct boven de wenkbrauw of iets meer naar boven, zodat deze in het verlengde van een al bestaande rimpel kan vallen.

 • Bij een laterale wenkbrauwlift wordt vooral het gehele buitenste deel van de wenkbrauw naar boven verplaatst. Via een snede in de haarlijn wordt de wenkbrauw naar buiten toe gelift.

 • Een endoscopische voorhoofdslift wordt In enkele gevallen uitgevoerd, als het hele voorhoofd erg verslapt is. Er kan dan voor worden gekozen om onder narcose het hele voorhoofd te liften. Dit veroorzaakt wel 4 littekens, maar die liggen binnen de haargrens en daar zie je dus weinig van. Deze ingreep voeren wij alleen niet uit in onze kliniek, omdat de ingreep onder algehele narcose moet plaatsvinden. Indien deze ingreep wel noodzakelijk is, zorgen wij voor een verwijzing naar de juiste kliniek.

Zijn er andere alternatieven dan een operatie?

Als je wenkbrauwen niet te laag staan, zijn er niet operatieve alternatieven voor handen:

 • Brow lift: Er worden Botox injecties in de spieren die de wenkbrauwen naar beneden trekken geplaatst, waardoor deze spieren tijdelijk ontspannen en de wenkbrauwen een paar mm omhoog komen, dat wel natuurlijk oogt. Het effect is tijdelijk en duurt 3 tot 6 maanden.
 • Injectables/fillers: We behandelen ook met hyaluronzuur fillers. Deze injecties worden strategisch geplaatst om de hoeken van de wenkbrauwen omhoog te brengen en zo de oogleden mee trekken.

Problemen met de huid rondom de ogen?

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

Een veel voorkomende klacht is dat patiënten vaak hun uiterlijk niet vinden passen bij hoe zij zich voelen.

Door een huidoverschot onder de ogen, een zwelling in de onderoogleden, donkere wallen/kringen en/of een fijne gerimpelde huid, stralen ze een moe en niet vitaal uiterlijk uit.

Wallen onder de ogen? Er zijn 2 soorten:

 • Wallen die er iedere dag hetzelfde uitzien: deze ontstaan wanneer het normale vet in de onderste oogleden zich naar voren verplaatst, waardoor ze er voller uitzien;
 • Wallen die per dag kunnen veranderen. Hierbij moet je denken aan zwelling ten gevolge van vochtophoping, bijvoorbeeld na een slechte nachtrust.

Donkere kringen

Dit is een veel voorkomend probleem bij veel patiënten. Wat zijn de oorzaken?

 • Meer pigment (hyperpigmentatie), door ophoping van melanine pigment in de huid;
 • Toegenomen zichtbaarheid van bloedvaatjes (vasculair) en spieren in de dunne huid van het ooglid;
 • Schaduw: Dit komt door volumeverlies in het gebied tussen het onderste ooglid en de wang

Hoe zie je het verschil?

Kijk naar de kleur. Gaat het om pigment door ophoping van melanine dan is de kleur bruine. Komt het door een toegenomen zichtbaarheid van de bloedvaatjes, dan heeft het meer een paarse tint. De schaduwen die ontstaan door volumeverlies lijken vaak erger te zijn onder licht va boven. Dit kun je testen door te spelen met de invalshoek van het licht voor de spiegel. Houd er wel rekening mee dat er bij de meeste patiënten een combinatie van bovenstaande factoren een rol speelt.

De fijne rimpelige huid rondom de ogen wordt veroorzaakt door verlies van collageen en elastine in de huid. Houd er rekening mee dat ook een droge huid deze rimpeligheid versterkt. Daarom is het belangrijk om de huid goed te hydrateren.

Moet ik mij zorgen maken?

Wallen onder de ogen zijn meestal een cosmetisch probleem en zelden een teken van een onderliggende medische aandoening.

Veel mensen hebben er ook last van als ze slecht slapen of na een avondje doorzakken.

Mogelijke onderliggende medische aandoeningen

 • Contact allergieën;
 • Eczeem;
 • Schildklieraandoeningen.

Eczeem en contact allergieën veroorzaken jeukende, rode, schilferende plekken die erger worden door contact met allergenen of uitdrogende omstandigheden / verminderde luchtvochtigheid.

Hoe kom ik er vanaf?

De behandeling van donkere kringen is afhankelijk van de oorzaak.

De volgende behandelingen zijn mogelijk:

 • Het aanbrengen van make-up kan helpen bij alle soorten donkere kringen door het maskeren en reflecteren van licht;
 • Ingrediënten die pigment oplossen, zoals bijvoorbeeld retinol (vitamine A), vitamine C, kojic zuur en niacinamide (vitamine B3) kunnen helpen bij gepigmenteerde donkere kringen;
 • Cafeïne kan helpen bij vasculair donkere kringen door de bloedvaten tijdelijk te beperken. Ook retinoïden (vitamine A), chemische peelings, laser behandelingen en micro needling kunnen helpen bij vasculaire type donkere kringen;
 • Injectables met hyaluronzuur fillers helpen met volume verlies voor donkere kringen;
 • Een operatieve ingreep (blepharoplastiek) wordt toegepast in geval van een teveel aan huid van het onderooglid.

Essentieel voor huidverzorging is een goede hydratatie en de juiste bescherming tegen zonlicht

Zonlicht is de belangrijkste factor van huidbeschadiging/-veroudering. Aanvullend kan voor de wisselende wallen onder de ogen (veroorzaakt door vochtophoping) lokale massage uitkomst bieden.